Omurgadaki anormal eğrilik

Omurgadaki anormal eğrilik

Normal omurga, optimal esneklik ve vücut ağırlığının desteklenmesi için yapısal olarak dengelenmiştir. Yandan bakıldığında üç yumuşak kıvrımı vardır. Lomber (alt) omurga, lordoz adı verilen içe doğru bir eğriye sahiptir. Torasik (orta) omurga, kifoz adı verilen dışa doğru bir eğriye sahiptir. Servikal omurga (boyundaki omurga) da bir lordoza sahiptir. Bu eğriler, vücudun ağırlık merkezini kalça ve pelvis üzerinde hizalı tutmak için uyum içinde çalışır. Arkadan bakıldığında normal omurga düzdür.

Omurgadaki anormal eğrilik, onu hizadan çıkarabilir. Yandan görülen anormal eğriliğe sagital dengesizlik denir. Sagittal dengesizlik türleri arasında kifoz, düz sırt sendromu ve çene-göğüs sendromu bulunur. Omurganın arkadan görülen anormal eğriliğine skolyoz denir.

Bu koşulların her biri, konjenital deformite (doğumda mevcut olan deformite), yaşa bağlı dejenerasyon, tümörler veya enfeksiyonlar gibi hastalık süreçleri, diğer durumlar veya idiyopatik nedenler (henüz anlaşılmayan nedenler) dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Kategoriler

Son Yazılar

Bel Ağrısı

Bel bölgesinde belirli bir noktada...

Omurga Sağlığı

Hareket etme, oturma-kalkma, hatta ayakta...

Kamburluk

Sırt bölgesinde oluşan kavis, halk...

Omurga Deformitesi

Diz, ayak, kalça vb. bölgelerdeki...

Kifoz

Kifoz, her yaşta görülebilen bir...