• İlgili omurga bölgesi
• Skolyozun şiddeti
• Artmış veya azalmış kifoz varlığı
• Ağrı (ergenlerde nadir, yetişkinlerde daha sık görülür)
• Kalan büyüme
• Kişisel faktörler
Yaklaşan ameliyatınıza karşı olumlu bir tutum sergileyin.
Ameliyatınızla ilgili sorularınızı cerrahi ekibinizle tartışın.
Ameliyattan önce herhangi bir ilaç veya test tavsiye edilip edilmediğini öğrenmek için cerrahınıza danışın. Cerrahınız, ameliyattan birkaç gün önce ibuprofen ve naproksen gibi aspirin ve benzeri ilaçları almaktan kaçınmanızı isteyebilir, çünkü bunlar ameliyat sırasında kan inceltici olarak hareket edebilir ve kanamayı artırabilir. Mümkünse hasta insanlarla temastan kaçının. Ameliyattan önce kendinizi hasta hissediyorsanız lütfen cerrahınıza haber veriniz. Soğuk algınlığı bile ameliyattan sonra iyileşmenizi etkileyebilir. Bu durumlarda, cerrahi ekibiniz ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyonları önlemek için ameliyatın ertelenmesini önerebilir.
Evet, ameliyattan sonra biraz ağrınız olacak. Bununla birlikte, ağrı genellikle birkaç gün içinde iyileşir ve çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir.
Hayır. Ameliyattan önce korse almış olsanız bile modern implantlar korse desteği gerektirmez. Ameliyattan sonra genellikle bir korseye gerek yoktur.
Çoğu hasta hastanede ortalama 3 ila 5 gün arasında kalır. Hastanede geçirilen süre, ameliyatın uzunluğundan, hasta hareketliliğinden ve konforundan ve hastane uygulamalarından etkilenir. Hastanede daha spesifik bir beklenen süre için lütfen cerrahınızla görüşün.
Ameliyattan sonra nasıl yatacağınız konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Çoğu insan aslında başlangıçta en rahat olanıdır.
Çoğu hasta eve ebeveyn(ler)i ve/veya akrabaları ile normal bir araba ile gider. Bol yastıklı bir koltukta oturmak çok yardımcı olabilir. Hastanedeki son ağrı kesici dozunuzu, eve gitmeden yaklaşık 20-30 dakika önce olacak şekilde ayarlamayı deneyebilirsiniz
Hastanedeyken, ayağa kalkmanıza ve etrafta dolaşmanıza yardımcı olacak günlük fizik tedavi alacaksınız. Eve geldiğinizde, konforunuzu korurken mümkün olduğunca aktif olmanızı öneririz. Çoğu hasta için günlük yürüyüş, ameliyattan kurtulmak için gereken tüm egzersizdir. Bununla birlikte, fizik tedavinin sizin için yararlı olup olmayacağına, hastaneden ayrıldıktan sonra cerrahınız karar verecektir.
Sırt izinin çevresinde ve muhtemelen uyluklarınızda biraz uyuşma veya karıncalanma fark edebilirsiniz. Bu olağandışı değil. Uyluklardaki uyuşukluk zamanla düzelir, ancak yaranın etrafındaki uyuşukluk genellikle kalır.
Neredeyse tüm hastaların sırtlarındaki kaburga çıkıntısında azalma ve kalça ve bel asimetrisinde iyileşme olacaktır. Omuz asimetrisi daha az tahmin edilebilir, ancak genellikle iyileşir. Asimetri iyileştirilmiş olsa da, iyileşme nadiren %100 olduğu için bir miktar asimetrinin kalmasını bekleyin.
Eğri modelinize ve gerçekleştirilen ameliyata bağlı olarak ne bekleyeceğiniz konusunda cerrahınızla konuşmalısınız.